Orientacijski tek

Kaj je orientacijski tek?

Orientacija poteka v naravi, gozdovih ali mestnih parkih. Tekmovalec - orientacist, mora v čim krajšem času s pomočjo karte in kompasa preteči ali prehoditi svojo pot. Proga je na karti označena z vijoličnimi krožci, ki so med seboj povezani, v naravi pa z oranžno-belimi zastavicami (kontrolne točke). Vrstni red točk je določen, med njimi pa si vsak sam izbira pot. Start je največkrat posamičen z razmikom od ene do treh minut.

Kontrolna točka

Orientacijska zastavica
Kompas

Kompas

Orientacija je šport, primeren za vse starosti in znanja! Pri otrokih krepi osebnost, pri starostnikih pa ohranja telesno in mentalno agilnost.

Karte za orientacijski tek so posebej izdelane in so običajno pripravljene v merilih 1:10000 ali 1:15000. Za karte za orientacijski tek je značilno, da so izjemno podrobne. Na njih so prikazani vsi objekti, ceste, tudi najmanjše gozdne stezice, potočki in vrtače. Od ostalih kart se razlikujejo v tem, da so neporaščene površine pobarvane z rumeno barvo, gozd pa z belo barvo (prav tega je na orientacijskih kartah največ).

Prvi stik z orientacijo?

Za vsakega, ki bi se rad preizkusil v orientaciji, je najbolje, da pogleda na podstrani z vadbami in tekmami, če se v njegovi bližini kaj od tega odvija. Potem je potrebno zbrati nekaj poguma in priti na tekmo/trening, kakšnega orientacista pocukati za rokav in ta vam bo z največjim veseljem razložil, kako začeti. Glede opreme si ni potrebno beliti glave. Kakšna stara tekaška oprema bo v suhih dnevih zadoščala, ob bolj vlažnem vremenu pa kakšni lahki pohodni čevlji ne bodo odveč. Kompas je najprimernejši na ploščici in si ga prvič lahko sposodite tudi od organizatorja.

Youtube je poln filmov o orientaciji, za začetek si lahko pogledate tega, da dobite občutek, kaj orientacija je, v tem pa boste dobili napotke, kako se orientirati.